assert(): Calling assert() with a string argument is deprecated in /home/slavric/domains/eldema.si/public_html/Ip/Internal/Revision.php:44 Aplikacija
Aplikacija  

Aplikacija "SMS čebelar"

Aplikacija je v pripravi in je trenutno v beta (preizkusni) fazi. Stran z navodili sproti dopolnjujem. Nove različice bodo vedno na voljo na isti povezavi z isto QR kodo. Nekaj utrinkov si lahko ogledate na spodnjih slikah.

Za preizkus kliknite na povezavo ali skenirajte kodo s telefonom. Aplikacija potrebuje dovoljenje za nameščanje iz neznanih virov in potem dovoljenje za dostop do imenika in SMS sporočil.

Navodilo za uporabo aplikacije Sms čebelar

Uvod

Večkrat sem s strani svojih strank dobival vprašanje "Kdaj pa bo na voljo aplikacija?" in o tem vprašanju sem že dolgo razmišljal. Izdelava aplikacije stane veliko denarja in s prodajo čebelarskih tehtnic enostavno ni toliko zaslužka, da bi lahko najel podjetje, ki bi mi aplikacijo naredilo. Poleg tega sem vedno razmišljal, da je potem potrebno postaviti strežnik, ki bo zbiral te podatke, nastaviti dostope za uporabnike in to je zopet potrebno plačevati. Tako da sem idejo za nekaj časa zapustil, dokler nisem dobil prebliska. Domislil sem si, kako bi lahko uporabil kar obstoječa SMS sporočila, ki jih je tehtnica že poslala v preteklosti in bi jih lahko pregledoval v aplikaciji. Začelo se je pravzaprav z aplikacijo za nastavljanje tehtnice, katero sem pričel programirati sam. Z njo bi olajšal spreminjanje nastavitev na novih in obstoječih tehtnicah, saj tipkanje natančno specificiranih SMS sporočil ni vsem ravno enostavno in to popolnoma razumem. 
Zato sem začel najprej z nastavitvami, potem pa sem aplikaciji dodal še možnost pregledovanja podatkov in izrisovanja grafov. Ker še nikoli nisem programiral aplikacije za Android, sem se moral tega učiti od začetka. Seveda pa to ni bilo tako težko, ker tudi sicer programiram vdelano programsko opremo v mojih napravah. Tako je nastala aplikacija, ki je že skoraj uporabna in jo bom še izboljševal po svojih najboljših zmožnostih.

Zakaj?

Svojim obstoječim strankam bi rad olajšal delo s podatki, ki jih dobivajo preko SMS sporočil na telefone. Na ta način bi rad ustregel svojim obstoječim strankam in naredil izdelek bolj zanimiv tudi bodočim strankam. 

Izjava

Aplikacija SMS čebelar je brezplačna in trenutno lahko z njo pregledujete podatke ene tehtnice. Kot avtor aplikacije ne odgovarjam za nobeno škodo, tako neposredno kot posredno, ki bi lahko izvirala iz nedelovanja te aplikacije. Aplikacija deluje na večini novejših Android telefonih in tablicah. Nakup tehtnice me ne obvezuje, da aplikacijo vzdržujem in nadgrajujem, saj tehtnica deluje s pomočjo SMS sporočil, ki jih prejemate na telefon. Aplikacija je le pripomoček za lažjo interpretacijo in izvoz teh podatkov. V primeru, da je kdo zainteresiran, da bi nadgrajeval aplikacijo, naj me kontaktira in dopuščam tudi to možnost. Aplikacija bo morda delovala nestabilno, kar bo najbolje pokazala njena uporaba pri večjem številu uporabnikov. Za kakršne koli komentarje ali predloge me kontaktirajte po elektronski pošti.

Kaj aplikacija nudi?

Z aplikacijo lahko izvajate naslednje operacije:

- Spreminjate nastavitve vaše tehtnice,
- pregledujete podatke po posameznih meritvah,
- določite, časovno obdobje in obseg podatkov grafa ter ga izrišete,
- delite podatke preko CSV zapisa z drugimi aplikacijami ali prejemniki.

Česa aplikacija ne more, pa bi bilo morda uporabno:

- Brisati SMS sporočil iz shrambe sporočil.

Kako aplikacija deluje?

Pred uporabo aplikacije si GSM številko tehtnice shranite v imenik, če tega še niste storili. Shranjena mora biti  mednarodnem formatu +386... V primeru prvega zagona vam bo morda aplikacija javila napako. Kliknete na "Nastavi tehtnico". Tam izberete ime tehtnice iz imenika in nastavite svojo številko. V primeru, da ima izbrana številka veljavna SMS sporočila, se bodo podatki prikazali, ko boste kliknili gumb NAZAJ (<).

Aplikacija zbere podatke za prikaz in deljenje iz SMS sporočil, ki so shranjena v shrambi sporočil na telefonu. Pri tem je prvi filter telefonska številka pošiljatelja (tehtnice) in drugi filter oblika sporočila. Ob zagonu aplikacije, ta prebere vsa sporočila, ki so prispela iz "prave" številke in s posebnim algoritmom izlušči podatke iz SMS sporočil in jih shrani v začasni pomnilnik. Torej, aplikacija vsakič sproti nalaga sporočila iz shrambe. Če vam je kak podatek odveč, enostavno izbrišete ustrezno SMS sporočilo in osvežite podatke. 
Ob zagonu se vedno prikaže zadnji prejet podatek. S pritiski na tipke lahko krmarite med podatki od prvega do zadnjega. Na sredini med gumbi je številka trenutnega zapisa. Če kliknete nanjo, se podatki osvežijo (npr. med pregledovanjem je prišel nov SMS), rdeča črta pa vam prikazuje približno kje med zapisi se nahajate.
Glavni podatek je skupni in dnevni donos, pod njim sta podatka o jutranji in večerni teži, temperaturi in zračni vlagi. V zgornjem desnem kotu je podatek o napetosti baterije in jakosti signala. V primeru, da je potrebno baterijo zamenjati, vas aplikacija na to opozori. Podobno tudi, če je GSM signal zelo šibek. S pritiskom na "..." se odpre podokno, kjer izbirate, katere podatke bi želeli imeti izrisane v grafu. Poleg je tudi gumb za deljenje podatkov, ki deluje po tem, ko je graf izrisan. Graf lahko izrišete za en teden (7D), dva tedna (14D), 30 dni, 60 dni in "vse", ki izriše graf za vse podatke, ki so na voljo za to tehtnico. Graf za izris uporablja Googlove storitve, zato je potrebna internetna povezava. V nasprotnem primeru bo polje z grafom ostalo prazno in se bo zapolnilo, ko bo povezava na voljo.

Klik na rdeči gumb "Nastavi tehtnico" odpre zaslon z nastavitvami, katere lahko pošljete tehtnici v primeru, da je nova in ni nastavljena ali pa če bi radi katero od nastavitve spremenili. V primeru, da tehtnico že imate in vam uspešno pošilja sporočila, je potrebno nastaviti le 1. in 2. številko, torej številko tehtnice in vašo številko. Obe morata biti vpisani v mednarodnem formatu +386... Ko ste številki vpisali, kliknete na gumb "Shrani" in aplikacija je pripravljena na uporabo.

Z daljšim pritiskom na besedilo pri beležki, lahko to poljubno spremenite. Daljši pritisk na donos omogoča nastavitev velikosti besedila, isto velja tudi za jutranjo in večerno težo.

To so le kratka oporna navodila, katera bom dopolnjeval, ko se bo aplikacija razvijala. Razvijala pa se bo, če bo za to interes, zato mi kar napišite elektronsko sporočilo s predlogom, hroščem ali pa samo za spodbudo. Pa naj letos res medi!

Spremembe v verziji 1.1.4 z dne 16.01.2022

 - Ne javi napake, če ni ustreznih SMS sporočil, ampak odpre jeziček, kjer lahko kliknete na gumb za spremembo GSM številke, hkrati tudi skrije gumbe za izris grafa in brskanje po podatkih, saj bi to povzročilo napako.
- Če ni podatkov o temperaturi in vlagi v sporočilu, jih ne pokaže

Spremembe v verziji 1.1.3 z dne 12.01.2022

- Aplikacija se ne zaustavi, če SMS ne vsebuje določenega podatka (npr. stare tehtnice nimajo donosa).
- Ime tehtnice se prenese iz imenika telefona.
- Z dolgim pritiskom na besedilo donosa, lahko nastavljamo njegovo velikost, kar je uporabno za starejše telefone, ki imajo nižjo ločljivost in je   besedilo lahko preveliko. Isto se da nastavljati za težo zjutraj in težo zvečer.
- Aplikacija si zapomni, katere "kljukice" smo izbrali za izris grafa